Bedrijf Producten DiŽten Gezondheid Onderzoek Contact

 

                           Healthy Girl          What to eat?

 

Eén van de grote problemen bij een dieet en bij overgewicht is een aanhoudende honger.

Het aanhoudend hongergevoel wordt bij veel mensen veroorzaakt door het mechanisme van intensieve stijgingen en dalingen van de bloedsuikerspiegel. Deze stijgingen ontstaan door de opname van verteerbare koolhydraten, gevolgd door de productie van insuline die op hun beurt voor een daling van de bloedsuikerspiegel zorgt, zodat het hongergevoel versterkt wordt en lang blijft aanhouden.

 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een aanhoudend hongergevoel? 

  1. Alcohol (een derivaat van suikers)
  2. Snelle koolhydraten (simpele suikers): zoals suiker, rietsuiker, vruchtensuiker, glucose, fructose, sacharose, maltitol, honing, chocolade, smooties, …
  3. Trage koolhydraten (complexe suikers, beter gekend als zetmeel of traag verteerbare suikers): zoals bloem, rijst, aardappelen, brood, mais, griesmeel, pasta, bonen, rijstkoeken, pectine, …
  4. Verzadigde vetten: van dierlijke vetten zoals smout, spek, room, boter, ... tot palm- en kokosvet en transvetten: de industrieel geharde vetten
  5. Allerhande smaakversterkers: zoals mononatriumglutamaat (E621), zout, …
  6. Verveling en weinig beweging

 

 

                           Plate                              Balance

 

Wat is een proteïne- of eiwitdieet?

Bij een proteïnedieet of eiwitdieet wordt enerzijds het eten van "een gematigde hoeveelheid eiwitten" en bepaalde "groenten die veel vezels doch weinig suikers bevatten" en het drinken van veel caloriearme vloeistoffen aanbevolen; anderzijds dient men het nuttigen van "elke vorm van koolhydraten" en "alcohol" zoveel als mogelijk te mijden.

  

Waarom een streng proteïnedieet of koolhydraatarm dieet?

Een streng proteïnedieet is "het enige dieet" waarbij na ongeveer 2-3 dagen van volstrekt mijden van koolhydraten (max 20-25 gram per dag) en alcohol het hongergevoel wegvalt. De eerste 2-3 dagen bij een proteïnedieet zijn dus het lastigst, maar met een sterke motivatie, een professionele begeleiding en de nodige hulpmiddelen is een succesvol resultaat voor 100% verzekerd.

 

Wat mag men bij een streng proteïnedieet eten of drinken?  

1. Proteïnen: zoals vis, schaal- en schelpdieren, onbewerkt mager vlees, koolhydraatarme eiwitpoeders op basis van caseïne, eieren, ongezoete sojamelk en sojaroom, ...
2. Veel vezelrijke groenten met een laag koolhydraatgehalte: zoals sla, broccoli, spinazie, kool, groene of gele paprika’s, paddenstoelen, selder, bamboescheuten, aubergines, waterkers, snijbonen, … 

3. Caloriearme dranken: veel water, koffie, thee, …
4. Vitaminen, mineralen en een beperkt hoeveelheid plantaardige (essentiële) vetten: zoals koolzaadolie, lijnzaadolie, olijfolie, omega 3-6 supplementen, …

 

"Bij een PROTEINEDIEET moet men dus steeds nagaan of "alle" voedingsmiddelen
geen of weinig suikers - koolhydraten en alcohol bevatten. Het mijden van
de diverse gezonde en ongezonde vetten speelt bij een proteïnedieet
een belangrijke doch slechts een secundaire rol."

 

Veel bewegen is een absolute aanrader!

Veel en actief bewegen (van stappen tot sporten) is noodzakelijk om enerzijds de suikers en vetten sneller te verbranden en anderzijds de spiermassa bij het vermageren te behouden. Het gaat tevens de verveling en de verleiding om te eten tegen.



© 2019 CYTUS B.V.B.A. | Koekoeklaan 25 | B-9000 Gent | Belgium | Tel: +32 (0)9 329 44 77 | Fax: +32 (0)9 329 83 40
BTW/TVA/VAT: BE 0888.713.802 | RPR/RPM: Gent | KBC: 733-0408581-47 | IBAN: BE22 7330 4085 8147 | BIC: KREDBEBB

Webdesign & Development by Creatief NV